HTML

hétköznapi asszociációk

Csak ami az eszembe jut

Friss topikok

  • Norb: Kár, hogy abbahagytad a blogolást. Jól indult. (2008.02.05. 20:06) Egy kérés
  • gege: :) (2008.01.11. 21:35) Ellenállok,
  • juteszembe: Szerintem is kár. De azért még nincs minden veszve :-)) (2007.12.25. 21:00) Díszeim
  • juteszembe: Zsoltti, a kutyaszerszedéshez nem is kell zacskót venni. Én is kutyás vagyok, simán megoldom a kif... (2007.12.25. 20:59) Európa felé félúton

Linkblog

Archívum

Egy kérés

2007.12.27. 23:55 :: juteszembe

Idén is csak december 28-tól 31-ig vásárolhatók meg szabadon egyes pirotechnikai eszközök, úgymint római gyertya, vezetőpálcás rakéta, petárda, szikraszökőkút, és kizárólag Szilveszter napján este hat órától másnap reggel hat óráig használhatók fel - írja a Magyarország.hu
Tudom, a törvény megengedi meg minden, mégis azt szeretném kérni, hogy mielőtt valaki eldurrant egy petárdát dugja a seggébe álljon meg egy percre és gondolkozzon kicsit.
Merthogy neki jó durrogtatni, az rendben van. Az élvezet ugye intelligencia dolga is lenne, hát van, aki így élvez. Aki szereti, csinálja.
Hanem.
Hanem!
Gondolja végig, mit érez az, akinek a lába elé, a kapucnijába, ne adj' Isten a zsebébe dugnak egy beélesített petárdát. Olyasmiről nem is teszek említést, hogy esetleg babakocsi alá dobják, mert annyira bunkó ember nem létezhet, ha meg mégis, az kivétel és lobotómiát érdemel - hacsak már meg nem kapta.
De nem is kell ennyire bunkónak lenni, sok kisgyereket és majdnem minden kutyát halálra rémíszt a petárdadurrogás. Még lakáson belül is, még a takaró alatt is!! Ráadásul a törvényre a legtöbb ember szarikt sokan nem tartják be és már Karácsony előtt elkezdik a murit. Ebben az a legnagyobb baj, hogy azoknál az embereknél és állatoknál akik erre érzékenyek, összegyűlik a feszültség és a félelem és Szilveszter éjjelére -amikor ugyebár csúcsra jár az őrület- teljesen kikészülnek. Így pedig az éjfél körüli nagy durrogtatás már  legyengülve és éppen ezért védtelenül éri őket. A negyed- vagy fél órás robbantássorozatot még el is tudnák viselni, de a két hétig tartó ramazurit már nem. Nagyon sok embernél és állatnál ilyenkor epilepsziás roham következik be, de még a kevésbé súlyos eseteknél is hetekig tart, mire kiheverik a sokkot.
Szóval ésszel, ha lehet ilyet kérni.

És még valami: ne tessenek azt mondani, hogy petárdázni lehet 'kultúráltan', lakott területektől távolabb is, ahol senkit nem zavarnak. Ez ugyanis nem igaz. Mármint az nem igaz, hogy senkit sem zavarnak. Én ugyanis közel tíz éve járok a városszéli erdőbe madarakat etetni. Napi egy kiló szotyit osztok szét néhány etetőben. A 'napi' kifejezés itt csak a szilveszter előtti és utáni időszakra vonatkozik, mert az ünnep előtti és utáni egy-egy héten alig fogy a mag, szinte érintetlenek az etetők. Ebből arra következtetek, hogy az énekesmadarak ebben az időszakban elmenekülnek az élőhelyükről és a durrogások megszüntével csak lassan szivárognak vissza.
Ennél borzasztóbb dolgot el sem tudok képzelni, mint hogy egy élőlényt elüldözzenek a lakóhelyéről és az élelmiszer forrásától. Nyulakról, őzekről, hasonló állatokról nem tudok mit mondani, az ő életformájukat nem ismerem, de feltételezem, hogy az énekesmadarakhoz hasonlóan viselkednek.
Szóval petárdadurrogtatás helyett hallgassatok inkább csalogányéneket:


Köszönöm, a madarak és kutyák nevében is.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szembejutott.blog.hu/api/trackback/id/tr67276879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Juliet 2007.12.28. 21:03:46

Elég gáz, h minden szilveszterkor be kell zárnom a cicáimat délután, és éjfél után fél órát remegnek, mire megnyugszanak. Pedig általában biztonságban érzik magukat a helyükön, ez mégis más.

Pedig ők a porszívó vagy az autó hangjára fel sem emelik a fejüket. Szegény vadon élő állatok meg világgá mennek? :(

Szőranya 2007.12.28. 22:06:48

Mienk dettó. A gardrób legmélyebb polcába bújt szilveszterkor és csak másnap reggel került elő. Pedig ő is porszívóimmunis volt, de a petárdáktól rettegett. Egy ismerősöm kutyája a durrogatásoktól ment világgá. Az első durranáskor elbújt, nem tudták megfogni és behozni a házba. Aztán - mivel időre meg volt beszélve - elmentek szilveszterezni nyugtalanul. Mire megjöttek, kutya sehol. Azóta sem kewrült elő...

juteszembe 2007.12.29. 20:34:39

Én a kutyámnál a nyári nagy viharos szezon alatt próbéltam ki a nyugtató feromont. Nem az elektromos párologtatót, hanem a 'hordozható' változatát. Kis kendőre szprézem az anyagot és a nyakába kötöm. Két perc múlva megnyugszik, eláll a remegése, később el is alszik. A kendő azért jobb (szerintem) mint a lakásban fixált párologtató, mert a kis kendőcskével sétálni is tudunk. Nagyon jó a hatása. Úgy tudom, macskéknak is létezik, állatorvosnál vagy állaptpatikában lehet kapni. Nem olcsó, 5471 ft volt egy üveggel, de kihúztuk vele a nyári két hetes nagy vihart, jó pár tüzijátékot és kisebb égzengéseket, és természetesen a mostani szilvesztert. Már Karácsony előtt elkezdtem használni. A kutya virgonc, reggel vidáman ébred. Amig ez nem volt, ilyenkor már úgy kellett ölben kivinni sétálni, hetekig rettegett minden kis zajtól.
Próbáljátok ki, érdemes.

Norb 2008.02.05. 20:06:50

Kár, hogy abbahagytad a blogolást. Jól indult.
süti beállítások módosítása